Vergert-Oost

Vergert-Oost

De wijk is eind jaren 70 gerealiseerd en heeft een intiem karakter met besloten hofjes waaraan gewoond wordt.

De wijk keert zich af van de hoofdwegen van Duiven (de Vergertlaan en de Rijksweg) en ligt verscholen achter groen. Vergert-Oost heeft een organische structuur. De nadruk bij de opzet van de wijk lag bij de intimiteit van de woning en de directe woonomgeving; het duidelijk begeleiden van de openbare ruimte door voorgevels van woningen was daaraan ondergeschikt. Dit betekent dat vaak achterkanten van woningen grenzen aan de openbare ruimte. Vergert-Oost wordt ontsloten op de Vergertlaan via een zogenaamde boomstructuur van wegen. De “hoofdtakken” lopen via de Looierstraat en Touwslagerstraat en worden beëindigd met een keerlus. De keerlussen staan via een kronkelend verloop van erven met elkaar in verbinding.

De bebouwing van Vergert-Oost bestaat uit rijenwoningen met verspringende voorgevels. De woningen hebben een zadeldak met een lage goot, de 1e en 2e verdieping zijn opgenomen in de kap. Dakkapellen zijn afwisselend op de 1e of 2e verdieping geplaatst. De woning is duidelijk herkenbaar binnen de rij. Soms is dit bereikt door een naar voren gelegen entree. De woningen zijn uitgevoerd in roodbruine baksteen en antracietkleurige betonnen dakpannen. Aan de zuid-oostrand van de wijk staat een strook vrijstaande en 2-onder-1 kapwoningen. Deze hebben 1 of 2 lagen met een zadeldak van betonnen pannen en bakstenen puien. De achtertuinen grenzen direct aan het water en zijn zichtbaar vanuit het aanliggende park.

(Bron: Beeld van Duiven (gemeente Duiven, december 2012))

Vergert-Oost heeft een actieve bewonersgroep met een tweetal trekkers. In alfabetische volgorde: Jacques Hofs en Hans Polman. U kunt (een van) de trekkers bereiken door het contactformulier in te vullen.

Karakteristieke woningen in Vergert-Oost
Impressie Vergert-Oost vanaf ontsluitend fietspad Rijksweg
Impressie Vergert-Oost

heeft u een vraag?

Neem gerust contact op